De geschiedenis van de Caesar Salade

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag is op 4 juli, dit is ook de dag dat de bekende Caesar salade is ontdekt. Deze salade is wel per toeval ontdekt door Caesar Cardini. En is door vele erkend als een heerlijke salade.

De eerste Caesar salade is gemaakt op 4 juli in 1924, tijdens de drooglegging in Amerika, toen je geen alcohol meer legaal kon krijgen. Op 4 juli, op deze feestdag, gingen veel mensen naar de grens van Californië naar Mexico. Hier lag het dorpje Tijuana, restauranteigenaar Caesar Cardini had niet verwacht dat er zoveel mensen deze kant op zouden komen. Doordat er zoveel gasten waren ging zijn voorraad erg snel op. Dit was het moment dat Caesar en zijn personeel iets moesten bedenken. Met de allerlaatste ingrediënten die er nog waren had Caesar een salade in elkaar gezet voor de gasten die er nog waren. Enkele dagen later kwamen er steeds mensen terug die speciaal kwamen om die salade nog eens te kunnen eten die zij op Onafhankelijkheidsdag gegeten hadden. Dit was het moment dat Caesar Cardini zich besefte dat hij een gat in de markt had ontdekt.

Caesar serveerde zijn gasten niet alleen een salade of andere maaltijden, maar hij gaf zijn gasten ook een show. Zo ging Cardini in het midden van de eetruimte staan en ging hij zijn salades klaarmaken, met een goed gevoel voor spektakel, wist Caesar Cardini steeds meer klanten terug te halen. Dit was ook het voor het eerst dat de verhalen over Caesar en zijn salade Amerika rond gingen.

Begin van de zaken

Caesar Cardini besefte dat hij meer geld kon verdienen als hij met zijn salade naar Amerika ging. In 1938 besloot hij dan ook om naar Los Angeles te gaan en hier een klein delicatessewinkeltje te openen. De dressing die Cardini maakte vonden vele Amerikanen erg lekker, daarom kwamen zij steeds vaker langs met lege wijnflessen of potten om deze te vullen met de dressing. Na tien jaar ging Cardini de saus verkopen op de professionele markt en stichtte hij zijn eigen label op genaamd ‘Caesar Cardini Foods’. Als je naar de supermarkt gaat zal je de Caesar salade gewoon in de schappen vinden, deze salade dressing is tot vandaag de dag nog erg populair.

Ingrediënten voor de salade.

Er is in de loop van de tijd veel discussie over de ingrediënten die in deze Caesar salade zitten. Rosa Cardini, de dochter van Caesar vertelde rond 1970 aan Julia Child (een bekende kookboekschrijfster), wat haar vader allemaal aan haar geleerd heeft. Dit recept volgen wij tot vandaag de dag nog steeds.

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • twee kroppen bindsla
  • worcestershire saus
  • citroensap (van 2 citroenen),
  • halve tl gemalen zwarte peper
  • halve tl zout
  • twee zachtgekookte eieren
  • zeven el Parmezaanse kaas
  • 120 ml olijfolie (die met de knoflookaroma)
  • 165 g croutons

Bereidingswijze:

Om mee te beginnen gaan de we de bladeren van de krop bindsla, houd deze bladeren wel heel. Bestrooi deze met peper en zout en giet dan rustig de olie over de sla. Breek dan de twee eieren over de sla, hierna gaan we de worcestershire saus en citroensap toevoegen en mix het geheel heel rustig door elkaar. Als laatst strooi je de Parmezaanse kaas over de salade en voegen we de croutons erbij toe, schud het dan nog een keer door elkaar en het is klaar om geserveerd te worden.