Verschillend soorten salade

Er zijn twee groepen waar je de meeste slasoorten onder kunt verdelen. Er is een groep voor de zoete sla en een groep voor de bittere sla. De zoete slagroep is de lactuca sativa, hier vallen ijsbergsla, batavia, eikenbladsla, kropsla, lollo rosa, lollo bionda, rode sla, romeinse sla en rode sla. De bittere slagroep is de cichorium intybus/endivia, hier vallen krulandijvie, andijvie, witlof, roodloof, frisée, radicchio en molsla. Ook is er veldsla, rucola en roquette, dit zijn de soorten sla die je niet bij één van deze twee groepen kan plaatsen.

Andijvie

Andijvie is één van vele slasoorten die een bittere smaak heeft. Andijviebladeren zijn breed en lichtgroen van kleur, deze bladeren maken een losse krop. Deze bladeren zijn ronder dan die van de frisée. Het is mogelijk om andijvie te verwerken in een rauwe salade.

Krulandijvie of frisée

Krulandijvie oftewel frisée is ook een bittere andijviesoort. De krop van deze sla is vrij open en ziet er krullerig uit. Het blad is sterk ingesneden. Vanuit het midden van de krop is geel en hoe verder je naar buiten gaat hoe groener de bladeren worden. Je kunt frisée goed mengen met andere slasoorten omdat deze niet heel erg bitter is vergeleken met de andere soorten.

Witlof

De familie van de witlof is de krulandijvie, radicchio en frisée. Als je al deze slasoorten proeft zal je dat ook wel merken. witlof wordt ook nog wel eens Brussels loof genoemd. In het Engels is het chicory en in het Frans heet het endive. Aan het eind van de 18e eeuw werd witlof vooral gekweekt voor de wortel die er bij zat. Deze wortel werd vaak bij de koffie toegevoegd. Op een gegeven moment ontdekte de Belg M. Brezier, dat je de witte bladeren op de witlof kunt opeten. Brezier hield dit voor zich maar na zijn dood werd het snel bekend en werd witlof erg populair. Vroeger was de witlof veel bitterde dan die wij nu kennen, de manier van produceren is veel veranderd.

Molsla

De Franse benaming voor molsla is pissenlit, het is het blad van de paardenbloem. Molsla heeft een vrij brede vorm en best lange bladeren. De kleur van deze bladeren zijn donkergroen met witte aderen, ze groeien in een rozet. De smaak van deze slasoort is ook erg bitter en is dan bijvoorbeeld erg geschikt om te mixen met wat gebakken spekjes. Ook kun je het goed mixen met andere slasoorten.

Batavia

De voorvader van de ijsbergsla, is de batavia, het is ook een oude slasoort. De vorm van de batavia lijkt er veel op die van een kropsla. Met gebobbellde bladen en gegolfde vorm. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en je zult er roodbruine tinten op zien. De structuur van deze bladeren lijken ook veel op die van de ijsbergsla, maar mist net het knapperige. De smaak van deze sla is erg neutraal. Ze worden vaak gekweekt in de seizoenen van juni tot en met oktober. Je kunt deze sla goed mixen met allerlei verschillende ingrediënten. Dit komt door de zeer neutrale smaak die de sla heeft.